söndag 29 mars 2009


Hur sysselsätter jag min kanin?
Kaniner gillar att gnaga på pinnar och grenar som sysselsättning. Det är även bra för kaninens tänder. Kaniner dricker även som sysselsättning så se till att alltid ha nytt fräscht vatten. Kaniner gillar även att skutta runt lösa, men tänk på att skydda sladdar, trälister osv.


Hur känslig är min kanin?
Uppträd alltid lugnt runt din kanin och hantera den varsamt. Utsätt inte din kanin för skrämmande skarpa ljud såsom för hög musik, hög ljudnivå etc. Kaniner får heller inte utsättas för starkt solsken då de kan få värmeslag.


lördag 28 mars 2009

Kaninraser


Det finns många olika kaninraser ! Dvärg kanin, dvärg vädurskanin, vädurskanin,angora kanin men även belgisk jätte kanin !!!Jag tror det är en sån på bilden !Dom är ganska mäktiga va !

onsdag 25 mars 2009

Kanin sjukdomar




Det bästa sättet att hålla en kanin frisk är att ge den god skötsel, omväxlande foder, ren bur och lämplig motion. Då slipper man inte minst sådana krämpor som har med övervikt att göra.
Om en kanin är sjuk brukar den sitta ihopkrupen i ett hörn av buren. Ögonen är matta och aptiten närmast obefintlig.
Diarré - är en vanlig dödsorsak hos kaniner och kan uppkomma genom att man alltför snabbt byter foder, eller ger foder som är dåligt. Diarré kan också uppkomma i samband med förkylning. Det är lätt att se om kaninen fått diarré då spillningen är lös och illaluktande. Man kan råda bot genom att göra ren buren ordentligt och ständigt hålla den ren, samt att inte ge något färskfoder. En diet på hö och lite skorpor är lämplig.
Snuva - kan kaniner, liksom människor drabbas av. Det handlar om luftvägsinfektioner som smittar och kan utvecklas till lunginflammation. Nosen rinner och kaninen nyser. Om kaninen har snuva måste buren hållas torr och den måste placeras absolut dragfritt i vanlig rumstemperatur.
Trumsjuka - uppstår vid fealaktig utfodring. Det kan exempelvis komma sig av dåligt och gasbildande grönfoder. Man känner igen sjukdomen på att kaninens kropp verkar uppsvälld och hård. Sjukdomen kan vara dödlig. Behandlingen kan inledas med att djuret inte får någon mat under en dag. Vatten måste dock alltid finnas. Kumminte och koltabletter kan också ges några gånger per dag, en knapp matsked per gång. Koltabletten kan krossas och ges med teet. Försök också att få kaninen att röra på sig, det kan få gaserna att lämna kroppen den naturliga vägen.
Myxomatos - är en fruktad sjukdom som bland vilda kaniner kan slå ut hela bestånd och därför också kallas kaninpest. Sprids med blodsugande insekter som myggor, flugor och kaninloppor. Man tror också att det var som rinner ur de sår sjukdomen ger upphov till kan smitta, vilket gör att smittan kan föras vidare genom beröring. Sjukdomen känner man igen på att ögonen rinner och att huvudet sväller upp. Det bildas svulnader som brister varvid var rinner ut. Något bot mot myxomatos finns inte.
OBS - låt inte kaninen går med sina sjukdomssymptom i mer än någon dag! Kontakta veterinär om djuret inte blir bättre, eller om du är det minsta osäker.
Parasiter
Kaniner kan dras med ett antal parasiter. De kan bland annat bära omkring på loppor, löss och kvalster. Handlar det om dessa verkar kaninen irriterad och kliar sig ofta. Kvalster kan sätta sig i öronen och kallas då skabb. Men det yttrar sig på samma sätt som med loppor och löss, d v s att kaninen kliar sig. Veterinär kan tipsa om och skriva ut recept på lämpligt behandlingsmedel.
Genom att ständigt hålla rent och snyggt åt sin kanin förebygger man angrepp av parasiter.
En frisk kanin
Du kan ganska lätt se om din kanin är frisk. Varje dag kan du kontrollera om nosen är torr, ögonen klara och inte rinnande, analöppningen ren och utan sår, att andningen är jämn och rytmisk, att öronen är rena och utan skorpor, att rörelserna är riktiga och att kaninen i övrigt är pigg och vaken.
Kontrollera då och då också klornas längd. Klipp dem om de är för långa.
Vidare ska pälsen vara slät och glänsande. Huden ska vara jämn och slät, utan skorpor och sår.




Lite bra tips angående mat

Vilda kaniner är gräsätare. Det innebär att de tillbringar stor del av sin tid med att äta olika grässlag och andra örter. Detsamma gäller för våra tamkaniner: de äter grönfoder av olika slag.
Fodret kan ges i olika form. Det kan ges som fint hö, färska grönsaker och torrfoder bestående av olika frön. Torrfodret kan också bestå av pellets. I zoo-handeln finns bra foderblandningar att köpa.
Lämpligt grönfoder är morötter med blast, gurka, maskrosblad, klöver, fodermärgkål, kålrötter, äpple, päron och majskolv. Låt aldrig färska grönsaker ligga kvar i buren så länge att de börjar bli dåliga!
Olämpligt är vitkål, eftersom det kan försätta kaninmagen i olag. Vill man ändå ge vitkål, ska det ske i små mängder.
Det är viktigt att det alltid finns hö att tillgå för kaninen, då det är viktigt för matsmältningen.
Hur stor fodergivan ska vara kan man pröva sig fram till med följande rekommendation som riktmärke: till en medelstor kanin kan ca 35 g pellets eller kaninblandning ges per dag. Detta ska kompletteras med obegränsad tillgång på hö. Dessutom bör ca 150 g grönt serveras varje dag.
Torrfodret kan ges på förmiddagen och grönfodret på eftermiddagen. Höhäcken ska alltid vara fylld.
Färskt vatten ska kaninen alltid ha tillgång till.
En mineralsten (saltsten) hör också till kaninens näringskällor.
Bra för tänderna och käkarnas motion är en kraftig gren som kaninen kan gnaga på.

torsdag 19 mars 2009

Tips



Motion är mycket viktigt för kaniner. Om de inte får springa av sig lite då och då så blir de slöa och orkar inte någonting. Om man aldrig släpper ut kaninerna så kan de bli alvarligt sjuka. Så ge dom mycket motion. Kaninen kan få komma ut ca 2 gånger i 20-30 min pass om dan, eller något längre pass (om det är innekaniner). Om du har en ute kanin kan du ju motionera den varje eller varannan dag i sele. Den kan också ha en rasthage att springa i.



Buren måste göras rent några gånger i veckan om du har inne kanin och kanske någon gång i veckan om du har ute kanin. Hanar kan det lukta mer om och därför kanske det kan behövas bytas oftare! Själv gör jag rent 2-3 gånger i veckan . Buren ska inte vara för liten, den kan aldrig vara för stor!

onsdag 18 mars 2009

Köpa kanin


När du ska köpa en kanin så är det bra att fråga uppfödaren om kaninens föräldrar har haft någon sjukdom eller något annat. Tänk på att när kaninen ska tas hem så är det bra med en rese-bur till din kanin.Sedan är det ju bra att ha en bur som den kan vara i när den kommer hem.OBS ! OBS ! OBS !

KANINEN HAR KANSKE ÄTIT ANNAN MAT HOS SIN UPPFÖDARE SÅ DET ÄR BRA ATT FRÅGA OM LITE MAT AV DIN UPPFÖDARE.SÅ ATT DU KAN VÄNJA DIN KANIN ! BLANDA DEN NYA MATEN MED DEN GAMLA SÅ DET INTE BLIR JOBBIGT FÖR KANINENS MAGE !

tisdag 17 mars 2009

Skötsel


Kaninen är en gnagare och har stora behov av motion. Därför är en stor, kraftig och rymlig bur alltid att rekommendera, det bästa av allt är om den får springa fritt inomhus, men förutsättningen är då att det inte får finnas något farligt som kaninen kan komma åt. Kom ihåg att om ni har kaninen lös så håll den hela tiden under uppsikt.Om ni har den lös mycket kan det vara bra att lära den att gå till buren för att göra sina behov eller att lära den att gå på kattlåda. Det brukar inte vara några större problem.Om man nu väljer att ha kaninen i bur bör bottenmaterialet vara kutterspån eller halm som byts 2-3 gånger i veckan och det skall alltid finnas tillgång till hö. Man skall inte använda tidningspapper som bottenmaterial för det blir mycket ohygieniskt. Dricksvattnet bör av hygieniska skäl vara i en flaska som byts varje dag.Det finns även flaskor att köpa med en skål längs ner och allt vatten kommer inte att bli nersmutsat.Dom finns att köpa på Djurmagasinet. En saltsten skall också finnas i buren för att kaninen skall kunna slicka i sig det salt som den inte får i sig genom maten.

Mat


Här kommer lite tips om mat till din kanin :

Ta en bra skål och diska rent så inget smuts kommer ner i maten . Pellets är bra basföda men man kan ju lägga på lite annat gott också! Kaninen måste alltid ha tillgång till hö och fräsht vatten. Lycka till med maten till din kanin !Du kan även ge morötter på kvällen eller annan frukt men sallad ska man inte ge för mycket av !

Bilder

Maja<3
Popcorn och Maja när dom var mindre<3

Vara ute,länkar

Maja<3


Idag har vi varit ute med Maja och Popcorn en liten stund dom tyckte det var roligt tror jag.


Vi tänkte okså passa på att tipsa om lite bra kanin webbsidor

http://www.libraartic.com/ Här kan man köpa saker

www.kuckelbo.se Popcorns uppfödare
www.djurmagasinet.se Djurmagasinets hemsida

måndag 16 mars 2009

Popcorn


Det här är Popcorn Annas kanin ! Söt va <3

(Men innan jag fick hem henne ! ) Popcorn kommer från en kennel som heter Kuckelbo.

www.kuckelbo.se

Välkommen


Det här är en blogg om kaniner ! Vi som har den här sidan heter Anna och Hanna. Vi har en varsin kanin. Hannas kanin heter Maja, och Annas Popcorn ! Vi kommer att lägga ut kanin-tips som : Mat-tips, tränings-tips, skötselråd och liknande vi kommer även lägga ut bilder på Maja ,Popcorn och andra kaniner! Vill ni något speciellt kan ni mejla till oss : mypoprabbit@live.se

Ha det kul på vår blogg !